Vakantie in authentiek Frankrijk – vive la France!

Frankrijk is al jarenlang een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Vanuit Amsterdam is het slechts een paar uur met de trein of de auto naar la belle vie, al kom je er vaak halverwege al achter dat half Nederland hetzelfde van plan is. Bestaat er echter nog een authentiek Frankrijk, genegeerd door het massatoerisme, ver weg van de eenheidsworst van vakantiebungalows en de treurnis van zwarte zaterdag? Absoluut. We hebben onze favoriete alternatieve Franse vakantiebestemmingen voor je op een rijtje gezet.

Les Cévennes

De Cevennen is een bergachtig gebied in het zuiden van Frankrijk, gelegen in het Centraal Massief op ongeveer twee uur rijden van Montpellier. Liefhebbers van natuur en avontuur kunnen hun hart ophalen in het Parc National des Cévennes, het een-na-grootste van de zes nationale parken in Frankrijk. Vergeet ook vooral niet om ’s morgens over de Corniche des Cévennes te wandelen of te fietsen voor adembenemende en onvergetelijke uitzichten over de beboste bergen en valleien van dit stukje onontdekt Frankrijk.

Les Cévennes Uitzicht
Les Pays Basque

Mensen vergeten vaak dat het Baskenland uit zowel een Frans als een Spaans deel bestaat. Les Pays Basque Français of in het Baskisch Iparralde wordt daarom vaak over het hoofd gezien als ideale vakantiebestemming. Het Baskenland staat bekend om de fantastische gastronomische cultuur en ook in het Franse deel is het daarom goed toeven. De grootste stad van Frans-Baskenland, Biarritz, heeft zich de afgelopen jaren daarnaast ontwikkeld als dé surfhoofdstad van Europa. Topa!

Biarritz aan de kust
Normandië

Een goed diner is niet compleet zonder een goed glas wijn – helemaal niet in Frankrijk. Het klimaat van Normandië, aan de kust van de Atlantische oceaan, is alleen niet geschikt voor het telen van druiven. Appels groeien er echter in overvloed en het is daarom geen verrassing dat je in Normandië fantastische cider, calvados en pommeau kunt proeven. Neem een paar dagen de tijd voor de ciderroute maar vergeet ook vooral niet om tijd te maken voor de lokale geschiedenis: in Normandië luidde D-Day in 1944 het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog in.

West Frankrijk
Corsica

Misschien niet de meest voor de hand liggende suggestie, maar het bergachtige mediterrane eiland Corsica – geboorteplaats van Napoléon Bonaparte – is nog steeds relatief ongeschonden door het massatoerisme, vooral buiten de plaatsen Port-Vecchio en Bonifacio in het zuiden en Calvi in het noorden van het eiland. Corsica heeft veel te bieden op culinair en cultureel gebied en, misschien wel het meest belangrijk, de zon schijnt er bijna iedere dag.

Dit is Corsica
Frankrijk buiten de gebaande paden

De Fransen staan niet bekend om hun kennis van de Engelse taal. Vooral buiten de toeristische gebieden is het daarom aan te bevelen om in ieder geval met wat basiskennis van het Frans op pad te gaan, of om in ieder geval over een gids of vertaalapp te beschikken. Fransen zijn ontzettend gastvrije mensen, en met een beetje voorbereiding ligt die droomvakantie inderdaad binnen handbereik!